A hűtőszekrény 6 parancsolata - a konyha tiszta és rendezett alapdarabjáért
A hűtő átrendezése viszonylag kis erőfeszítést igényel más háztartási feladatokhoz képest, de sokat nyerhetsz vele. Átláthatod az összes élelmiszert, ami nemcsak akkor jelent segítséget, ha főzni szeretnél, hanem a bevásárlólista összeírását is megkönnyíti. Ha pedig az élelmiszereket a megfelelő tárolóedényekben és hőmérsékleten tárolod, akkor hosszabb ideig elállnak, amivel pénzt takaríthatsz meg. Jöhetnek a frigó-trükkök?
1. lépés: Fő a tisztaság!
Mielőtt bármit is csinálnál, vedd ki a hűtőszekrény összes tartalmát, majd dönts a sorsukról! Ellenőrizd a szavatossági időt, és igyekezz felmérni, hogy a maradékok meddig állnak el! Biztos, hogy azt a kis tejfölt még felhasználod a következő két napban? Minden olyan dolgot, amelyet megtartasz, tedd egy hűtőtáskába – így biztosan nem romlanak meg, amíg kitakarítod és fertőtleníted a készüléket!
- Alaposan töröld át az összes falat, polcot, fiókot és rekeszt egy enyhe mosogatószeres, meleg vízzel megnedvesített puha ruhával!
Ez az eladó, III. kerületi panellalkás CSOK felvételére is alkalmas.
- A megtapadt szennyeződések (zselé, szirup, ketchup vagy mustár) esetén használj még melegebb vizet és egy tapadásmentes serpenyőkhöz való súrolószivacsot!
- Csukd be az ajtókat, hogy a hűtőszekrény belseje újra elérje a megfelelő hőmérsékletet, és csak azután pakolj vissza!
2. lépés: Átlátható belső
A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb elrendezésnek egyszerűnek és átláthatónak kell lennie. A legtöbb masinában különféle polcok, fiókok és rekeszek találhatók, amelyek egyszerűsítik az ételek elhelyezésének a tervezését. Vásárolhatsz bele külön tárolókat is, ha úgy érzed, még jobban elkülönítenéd egymástól a dolgokat.
3. lépés: A polcok logisztikája
Egy átlagos hűtőszekrénynek felső, középső és alsó polcai vannak. Mivel a meleg levegő a hűtőszekrényben felszáll, a leghidegebben tartandó dolgokat (köztük a legtöbb tejterméket és nyers húst) az alsó polcokra pakold! A hűtőszekrény hátsó, az ajtótól legtávolabbi része a hidegebb, mint az elülső, ezért ezt is tartsd szem előtt az élelmiszerek bepakolásakor.
- Felső polc: Ide a korábban elkészített ételek menjenek. Ezeket mindig szivárgásmentes, átlátszó edényekbe tedd, hogy kinyitás nélkül is lásd, mit rejtenek! Egy félmérés szerint sokkal nagyobb valószínűséggel eszed meg azt az ételt, amit látsz, amibe nem kell belekukkantani. Szintén erre a szintre kerüljenek a szószok, mártogatósok és azok a sütemények is, amelyek hűtésre szorulnak.
- Középső polc: Jöhetnek a tojások, amiket mindenképp hagyj benne az eredeti csomagolásban, vagy tedd át őket egy szellős szervezőbe. Inkább ne rakd őket a hűtőajtóban elhelyezett tartókba, mert ott túl meleg van a tojásoknak! Ugyanitt van a helyük a kemény sajtoknak, amiket addig ne bonts ki az eredeti csomagolásból, amíg meg nem kóstolod őket. Ha már falatoztál belőle, csomagold be viaszpapírba vagy – a fenntarthatóság jegyében – méhviaszos élelmiszerfóliába! Bekerülhetnek a gyümölcsök és zöldségek, például szeletelt paprika, bébirépa, szőlő és a tejföl, túró, ricotta sajt. A könnyű hozzáférés érdekében helyezd ezeket egy forgótányérra.
- Alsó polc: Ide megy a tej, a joghurt és a humusz. Az üdítők egy italrendezőben, majd a zsenge fűszernövények (bazsalikom, petrezselyem, menta, koriander, kapor, tárkony). A friss fűszernövények tárolásához vágd le az aljukat, majd állítsd őket egy olyan üvegbe, amelynek alján körülbelül egy hüvelyknyi víz van, vagy ruházz be egy fűszernövény-tárolóba.
- Sekély fiókok: A csemegehúsokat, például marhasültet, sonkát és pulykát is ide kell raknod, ahogyan a friss halat, baromfit. Ezeket is hagyd a bolti csomagolásban, amíg el nem készíted, de ha úgy látod, hogy nem légmentesen zár a csomagolásuk, akkor tegyél alá egy tányért vagy tálcát, hogy felfogja a lecsöpögő nedvességet.
Szép állapotban van az eladósorba került nyíregyházi lakás.
- Alsó tárolók: Ezek a ládák a gyümölcsök és zöldségek otthonai. Ide rakd az egész almákat, az egész bogyós gyümölcsöket, a karfiolt, brokkolit, a paprikát, a répát és a salátát – kizárólag egészben és mosatlanul.
- Ajtórekesz felső része: Ezek a hűtőszekrény legmelegebb részei, így itt vannak kitéve a legnagyobb hőmérséklet-ingadozásnak az ételek, ezért ide pakold be a bontatlan vajat és lágy sajtokat (brie, krémsajt) is.
- Ajtórekeszek alsó része: Tökéletes hely a zabtej és más alternatív tejeknek, a ketchupnak, majonéznek, mustárnak, savanyúságoknak, dzsemeknek és zseléknek. Továbbá a szezám- és dióolajnak. Csak ezeket az olajokat kell hűtőben tárolni, az olíva- és más növényi olajoknak a kamrában a helye!
5. lépés: Fagyasztóból is jeles
A fagyasztó rendezése ugyanolyan egyszerű, mint a hűtőszekrényé. Szemezgesd át a tartalmát és dobj ki mindent, amin fagyasztási égési sérülések láthatóak. Hozz létre különböző zónákat és csoportosítsd a hasonlót a hasonlóval – például az összes zöldséget együtt. Hozz létre egy másik külön zónát a reggeli ételeknek, például a fagyasztott gofriknak, bageleknek vagy reggeli szendvicseknek! A maradékokat jól felcímkézett, átlátszó üvegedényekbe tedd! Igen, az üvegeket a fagyasztóba is beteheted!
6. lépés: Jöhet a tető!
Pakolj le a hűtőszekrény tetejéről! A jobb energiahatékonyság érdekében mondj le arról, hogy ott tárolod a szakácskönyveket vagy a tálakat! Ha így teszel, a hűtőszekrény többet dolgozik, mint kellene, ami jelentősen megnövelheti a villanyszámlát.
A zenga.hu ingatlankereső portálról
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 161 094 ingatlanhirdetés között
