Hogyan nézzen ki úgy az otthoni konyhád, mint egy profi séfé?
Ha te is rengeteg időt töltesz a konyhádban, akkor valószínűleg egyetérthetünk abban, hogy ez a tér az otthonod szíve. Pláne, ha nagy a család, és te is tipikusan inkább otthon főzöl. Persze így sem fogsz annyit ott tartózkodni, mint egy profi szakács, ezért, ha van valaki tudja, hogyan érdemes ezt a teret berendezni úgy, hogy minden folyamat optimálisan működjön, akkor ők biztosan. Ráadásul nem csak a tér elrendezése fontos, hanem megfelelő készülékek és tárolók is szükségeltetnek, valamint robosztus és könnyen tisztítható konyhapult, ha hosszútávra tervezel. Szakemberek mondják el mire kell ügyelned, ha professzionális konyhát szeretnél.
Gyakori, hogy egy profi szakács egy központi konyhasziget köré tervezi a főzőhelyiséget, mégpedig úgy, hogy akár több ember is zökkenőmentesen mozoghasson a térben. Ha ezt meg tudod valósítani, már félig nyert ügyed van – mondja egy konyhákat tervező cég belső építésze. Kulcsfontosságú továbbá a padlózat könnyen tisztán-tarthatósága, az átgondolt tárolás és a készülékek optimális elhelyezése.
Ha a tér fókusza a központi konyhasziget, amely akár egy nagyméretű tűzhelyet is magába foglal, az egy tágas, nyitott terű elrendezés, ahol meghatározott zónákat hozhatsz létre zavartalan munkafelületekkel az előkészítéshez, a főzéshez és a mosogatáshoz. Ráadásul, családközpontú is ez a megoldás, mert a pult köré bátran odagyűlhet egy vagy több gyerek, de akár barátokkal is elcseveghetsz úgy, hogy közben készül a vacsora.
Ebben a 120 négyzetméteres 3 szobás vonyarcvashegyi luxusingatlanban a főzőlappal, sütővel beépített konyhasziget funkcionális középpontja a profin kialakított konyhának.
Főleg kis terekben alkalmazható jól, mert minden munkaterület közel van egymáshoz, így sok felesleges mozgást megspórolhatsz. Több profi szakács erre a tértervezési elvre esküszik, és jó okkal. Ezek a szuperhatékony főzőterek gyakran hosszúak és keskenyek, két sor alsó szekrényből és felső szekrényből állnak egymással szemben, közöttük pedig egy átjáró található. Az eredmény egy olyan hatékony konyha, ahol a munkalapok, a tárolók és a készülékek egyformán könnyen megközelíthetők.
Ennek a Rákosszentmihályi luxusingatlannak nem csak a törökfürdővel is rendelkező wellness részlege csábító, hanem a fullosan gépesített U-alakú konyhája is, amiben akár egy népes, 3 generációs családra sem jelent gondot a főzés.
Válassz egyedi konyhai tárolókat!
A séfek konyháiban minden karnyújtásnyira van, mégis rendezett marad, és ez a jól átgondolt konyhai tárolásnak köszönhető - mondják a szakértők. A szakácsoknak azonnal hozzá kell férniük az eszközeikhez és az alapanyagaikhoz, ezért részesítik előnyben a mély fiókokat, a nyitott polcokat, ahol áttekinthetően rendszerezhetik a szárazárukat. Van séf, aki a nagyobb eszközök számára – mixerek, kenyérpirítók - a konyhaszigetbe épített tárolószekrényeket preferálja, más a szekrények üvegajtajára esküszik, hogy pontosan átlássa, mi hol van.
A titok abban rejlik, hogy a te edényeidhez megfelelően méretezett fiókok, a kések, fűszerek vagy akár sütőtálcák számára kialakított beépített rekeszek személyre szabottak legyenek, úgy, ahogy neked a legjobban kézreáll.
Csúcskategóriás felszerelések és a főzési stílus
Bár a profik gyakran a legmodernebb konyhai készüléktrendekhez ragaszkodnak, azonban otthon érdemes megfontolnod, hogy mit célszerű megvenned a konyhádba. Válassz olyan gépeket, amelyek illenek a te főzési szokásaidhoz, és az is fontos, hogy találd meg a megfelelő helyüket a konyhában! Egy profi séf véleménye szerint, a nyomógombos flakonok, a hőmérséklet-érzékelők, a fogók, valamint a rozsdamentes acél serpenyők nagyszerűen adaptálhatók otthonra a vendéglátó iparágból. Továbbá egy jó turmixgép és egy légkeveréses fritőz is jól jöhet a mindennapokban.
A csúcskategóriás konyhai gépek a vételár részét képezik ennek a csodás 5+1 félszobás ikerháznak a konyhájában, ahol az új tulajdonosnak nem fog nehézséget okozni egy többfogásos fényűző menüsor elkészítése a baráti társaságnak.
Válassz strapabíró, mégis gyönyörű munkalapokat!
A konyhai munkalapok közül a szakácsok elsősorban a rozsdamentes acél munkalapokra szavaznak, mert ezek tartósak, könnyen tisztíthatóak és higiénikusak; ráadásul nem foltosodnak és nem szívják magukba a szagokat. Ezen kívül javasolják még a kvarcot, a szinterezett követ is. Ezek az anyagok higiénikusak és könnyen tisztíthatók, továbbá a forró serpenyőket is közvetlenül rájuk teheted.
Részesítsd előnyben a nyitott polcrendszert!
A szakácsok imádják a nyitott polcokat és állványokat, például a cső alakú fém bárpolcokat, amelyeken kampókra akaszthatják fel a dolgokat. Főzés közben nagyszerű, hogy fel lehet nyúlni és levenni, amire szükségünk van a polcokról vagy a kampókról anélkül, hogy nyitogatnád a szekrényt.
A munkaterület megvilágítása és a lámpák átgondolt elhelyezése drámaian javíthatja a funkcionalitást és esetenként a hangulatot. A munkaterület-világításnak az előkészítő zónákra, a főzőlapokra és a mosogatókra kell összpontosulnia, míg egy lágyabb hangulatvilágítás nyugodt, hívogató hangulatot teremthet.
A zenga.hu ingatlankereső portálról
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 160 984 ingatlanhirdetés között
