Egy kis finom hangolással te is közelebb kerülhetsz a barista szintű élvezethez. A kávé csábító illata és esszenciális koffeintartalma még a legnehezebb reggeleket is bearanyozza. A legkeményebb kávésok számára semmi sem – például a matcha vagy a fekete tea sem – helyettesítheti a jól megszokott presszó- vagy a latte élményt, de néha az első korty túl gyenge, erősen zaccos vagy nem elég forró ahhoz, hogy kielégítse a várt vágyakat. Pont ezért figyelj a következő tanácsokra, ha tökéletes kávét innál.
Őrölt kávé betárazása
Nagyon praktikus és kényelmes őrölt kávét venni a boltban, de a tárolás során sajnos folyamatosan veszít az ízéből. Gondold csak el, hogy a frissen őrölt kávébabok már két perc után is veszítenek az ízükből! Így már sejtheted, hogy a két hét, milyen sokat számít. Ha van időd és energiád rá, akkor reggel frissen őröld le a szemeket, hogy megfelelő erősségű és intenzitású ébresztőd legyen.
Régi kávébab használata
Az állott bab is nagy hiba, ezért mindig ellenőrid a pörkölés dátumát. A régi kávé oxidálódik és sokat veszít az aromájából.
Ennek a jó beosztású debreceni panelnek az erkélyéről a Nagyerdőig ellátni, reggeli kávézáshoz ideális helyszín.
Nem azt jelenti, hogy ihatatlan lesz, de közel sem lesz olyan íze, mint a frissebb verziónak.
Fagyasztóban tárolt babok
Bár logikusnak tűnhet, hogy a pörkölt, szemes kávét a fagyasztóban tárolod, de a baristák ettől frászt kapnak. A jégen töltött idő befolyásolja a bab nedvességszintjét, tönkre téve a jellegzetes, intenzív ízeit. A legjobb, ha a szemeket olyan tartályban tárolod, ami megvédi a levegőtől és a nedvességtől, de sok gyártó már eleve olyan csomagolásban árulja a termékeit. Ennek ellenére van egy fagyasztós kivétel.
Míg egy egész zacskó kávé lefagyasztása nem jó ötlet, a vákuumosan lezárt adagokat már beteheted a hidegre, de azokat rögtön a hűtőből kivétel után készítsd is el!
Rossz minőségű ivóvíz használata
Mivel a lefőzött kávé nagy része víz, a főzési folyamatnak is kulcsfontosságú szerepe van. Ha a víz zavaros, akkor a kávé is az lesz.
Ha olyan helyen laksz, ahol nem a legjobb ívóvíz folyik a csapból, érdemes szűrt vizet tenni a kávéfőzőbe.
Túl meleg vagy hideg víz
Az ízletes kávéhoz 94 °C fokos vízre van szükség, de néhány fokkal melegebb és hidegebb is megteszi. Ennél viszont ne legyen hidegebb, mert akkor savanyú íze lesz kávédnak, ha pedig túl magas, akkor keserű íz marad a szádban!
A XVIII. kerületben, csendes parkra néző, 10 négyzetméteres erkélyen is élvezetes a kávézás.
A jó minőségű elektromos kávéfőző már be van programozva a megfelelő hőmérsékletre, de ha vízforralóval készíted a koffeinadagodat, akkor a forrás utáni ponttól számolj el 30-ig, és csak azután öntsd rá a porra a vizet!
Helytelen bögreválasztás
A kávéscsésze által nyújtott élvezet erősen szubjektív lehet, mégis érdemes egy olyan bögrét beszerezni, ami kényelmesen fogható és jó érzés kortyolgatni belőle. Továbbá az is fontos, hogy ne forrósodjon át az italtól, megtartsa az aromákat és könnyen tisztítható legyen!
Semmi öblítés
Ügyelj arra, hogy a használt szűrőket és kávézaccot mindig kidobd, és öblítsd át alaposan a berendezést, mielőtt lefőznéd a következő feketét! A kávéolaj könnyen bent marad a készülékben, edényekben, és ha nem tisztítod megfelelően őket, akkor avas olaj íze lehet a kávénak.
A zenga.hu az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. A zenga.hu célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.
ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanokTaláld meg új otthonod 169 969 ingatlanhirdetés között